معاون وزیر و رئیس سازمان تات:
برنامه هفتم توسعه پیشران تحول در آموزش و ترویج کشاورزی/ ارتقای بهرهوری کشاورزی همگام با افزایش ضریب نفوذ دانش و فناوری

رئیس سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، افزایش بهرهوری کشاورزی به 20 درصد را از اهداف تعیین شده برنامه هفتم توسعه کشور اعلام کرد و گفت: این هدف، تنها با افزایش ضریب نفوذ دانش و فناوری در بخش کشاورزی، بهبود و تحول در نظام آموزش و ترویج و تمرکز بر حل مشکلات بهرهبرداران امکانپذیر است.
به گزارش پایگاه اطلاعرسانی وزارت جهاد کشاورزی به نقل از روابط عمومی سازمان تات، غلامرضا گلمحمدی معاون وزیر جهاد کشاورزی در نشست طرح افزایش نفوذ دانش و فناوری در جامعه بهرهبرداران و عرصههای تولیدی بخش کشاورزی در استان فارس با اشاره به اجرای طرحهای ترویجی در سالهای گذشته اظهار داشت: نظام نوین ترویج کشاورزی که در سالهای ۹۵ و ۹۶ استارت خورد، دستاوردهای مهمی به همراه داشت، اما در برخی حوزهها با اشکالاتی مواجه شد؛ یکی از این مشکلات، نبود یک حلقه واسطه مؤثر میان محققان و کشاورزان به نام کارشناسان پهنه بود. این کارشناسان و مروجان باید اطلاعات علمی را از محققان دریافت کرده و به زبانی ساده و عملیاتی به کشاورزان منتقل میکردند.
وی افزود: ورود بخش خصوصی به نظام ترویج میتواند این فرآیند را تقویت کند. هدف ما این است که کشاورزان در تمام مراحل تولید، از کاشت تا برداشت از حمایت مستقیم کارشناسان و مروجان برخوردار باشند. این رویکرد، نهتنها کارایی ترویج را افزایش میدهد، بلکه به حل مسالهمحور مشکلات کشاورزی نیز کمک خواهد کرد.
رئیس سازمان تات آموزش را بهعنوان زیربنای ترویج دانست و تأکید کرد: دو بخش اصلی آموزش در کشاورزی شامل کارکنان سازمان جهاد کشاورزی و بهرهبرداران است. کارکنان، چه در ستادهای استانی و چه در مراکز خدمات، بهعنوان خط مقدم انتقال دانش، نیازمند آموزشهای متناسب با نیازهای واقعی خود هستند. این نیازسنجی باید بهطور دقیق انجام شده و برنامههای آموزشی براساس آن طراحی و اجرا شود.
وی با اشاره به چالشهای موجود در حوزه ترویج کشاورزی گفت: در برخی نقاط کشور، طرحهای ترویجی به نتایج خوبی دست یافتهاند، اما نبود برنامهریزی جامع و کمبود امکانات باعث شده است تا این طرحها در برخی موارد با مشکلاتی روبهرو شوند.
گلمحمدی افزود: مسالهمحوری و حل مشکلات بهصورت تیمی، باید در اولویت کار نظام آموزش و ترویج قرار گیرد. مشکلات کشاورزان نباید بهصورت فردی بررسی شود، بلکه تمام بخشها باید برای ارائه راهحلهای عملیاتی همکاری کنند.
معاون وزیر جهاد کشاورزی در بخش دیگری از سخنان خود گفت: برای ارتقای بهرهوری و رفع چالشهای موجود در بخش کشاورزی، تحول در نظام آموزش و ترویج کشاورزی ضروری است، این تحول باید بر پایه آموزشهای هدفمند، مسالهمحوری و استفاده از تجربیات موفق گذشته باشد.
وی در پایان بر لزوم همافزایی میان نهادهای مرتبط تأکید و خاطرنشان کرد: بهبود نظام آموزش و ترویج کشاورزی، تنها در سایه همکاری همهجانبه میان محققان، کارشناسان، کشاورزان و نهادهای بخش خصوصی و دولتی محقق خواهد شد. این تلاش مشترک، ضمن کاهش هزینههای تولید و افزایش درآمد کشاورزان، امنیت غذایی پایدار را برای کشور تضمین خواهد کرد.